vineri, 19 septembrie 2014

Editorialul din Meridianul de Vaslui, Joi 18 septembrie 2014

STOP - CADRUL... zilei!
Am vrut să scriu despre gestul poetei Mihaela Băbușanu - Amalanci din Băbușa Băceștiului. Tot din acest ,,colț” de județ, despre un Centru Medico - Social model, condus de ec. Ion Brișcaru, despre niște primari din cele 3 județe gata să-și ,,vândă” independența (ca aparținând altor partide) acceptând gogoașa cu bani care să le cadă în primării...
Avem subiecte care de care mai ,,cochete și boghete” care se lipesc de condei legate de arsurile la buzunar; spre exemplu, să vinzi floarea soarelui cu 0,90 lei iar grâul cu 40 de bani, să stai cu pepenii în drum și să n-ai de pus murături, să tot plătești motorina cu 15 kg de grâu pe litru, să nu ai cui vinde o tonă de cartofi din cauza supraproducției dar și a pilelor și aranjamentelor... nu-s subiecte la zi? Ba, încă, adevărate!
Încerc, însă, să găsesc acea cauză a răului, beleaua belelelor, vinovații vinovaților. Pare imposibil, deoarece chestiunea este în 3 (trei) cauze: oameni, partide, dictatura Uniunii Europene. |știa, dacă afirmă că justiția e proastă, așa e, că recolta e insuficientă și scumpă, așa e, că-s partide sau oameni corupți, tot așa e. Că ,,legile” democrației țin de prezența bogăției, e din ce în ce mai clar. Concurența care falimentează e mai clară la noi, dispariția presei independente e și mai accentuată, alterarea vieții culturale și spirituale e-ntr-un cui de tei.
Îmi vine să anticipez că turul II va fi între Ponta și Iohannis. E frumoasă și veninoasă Elena Udrea, își joacă o carte a vieții, Tăriceanu, care nu-și va putea înlătura moaca pesedistă (și apare ca animalul care sfâșie bivolul sănătos sărindu-i în spate). Liberalii ar putea scăpa totuși, spre podiumul, cu 2 locuri, cu Iohannis al lor. La nivel de județ Iași, Adomniței are probleme serioase (i se înjumătățește partidul), la Vaslui sunt doi blegi la minte, compromiși și oricând gata să sară în altă barcă: Florin Ciurariu și Dan Marian care nu reprezintă nici un fel de garanție; în județul Bacău l-au cam arestat nițel pe primarul liberal!
Traseismul autorizat îi decimează mai pe toți liberalii: primarii uită cine i-a ridicat în plan social și că devin captivi, fără crâcnire în fața pesediștilor. Care pesediști nu vor avea niciodată atâția bani cât le trebuie iar odată înregimentați nu vor mai putea striga decât dacă ajunge Iohannis președinte. Lucrul dracului: îl sprijini pe unul și ai nădejdi la celălalt.
Până la mijlocul lui noiembrie avem bălăcăreală la televizoare.
Acum când fotbalul a dispărut (LookTV să trăiască! lovitură mai mare fotbalului nu putea să existe! Bravo Paskany!).
Până la sfârșitul anului, țara (guvernul) se va mai împrumuta cu niște miliarde de euro. Deci, fiecare dintre noi ne mai punem în gât o traistă goală pe care s-o plătim scump!
Și așa am ajuns la politică. Adică unde se hotărăște totul, adică să ne pună și la ham, nu numai la muncă. S-a votat să avem parlament cu 300 de deputați... avem 600! S-a votat un PIB cu procent acceptabil pentru învățământ: avem jumătate!
Și totuși: s-a deschis școala. Copiii sunt frumoși, oriunde, oricând.
Într-o țară fără destulă orânduială nepoții nu reprezintă nădejdea concretă de mâine?

D.V.M

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu